Deze maand

Tuin #4 Vlinderhof van Piet Oudolf

De Vlinderhof is gelegen in het Máximapark in Utrecht en werd ontworpen door de tuinarchitect Piet Oudolf. Initiatiefnemer Marc Kikkert die in de buurt woonde van de plek waar het Máximapark zou komen, zorgde er samen met een groep buurtbewoners voor dat hier een plek zou komen voor een tuin van Piet Oudolf. De tuin werd aangelegd door een groep vrijwilligers en wordt nog steeds met enthousiasme onderhouden door vrijwilligers. De naam Vlinderhof is gekozen omdat iedereen een positieve associatie heeft bij vlinders.

Oudolf ontwierp de tuin in 21 vakken, waarvan zonnevakken, schaduwvakken (waarin bomen staan) en een aantal hoge borders. De vakken zijn niet strak aangelegd, maar zijn opgebouwd met organische lijnen. In het midden van een tuin een verharde weg en de andere paden tussen de vakken zijn van gras. De tuin is omsloten met hagen die de grens tussen de Vlinderhof en de rest van het Máximapark benadrukken. Oudolf vond het belangrijk om te werken met contrasten en dat zie je terug in de beplantingsplannen van de vakken. Zo combineert hij tegengestelde kleuren en vormen van de beplanting.

Tuinarchitect Piet Oudolf werd in 1944 geboren in Haarlem. Vanaf 1982 bezit hij in Hummelo een grote tuin die hij helemaal naar eigen stijl heeft ontworpen en beplant. Deze was een tijdlang open voor publiek, maar toch is Oudolf meer bekend geworden om zijn internationale projecten. Zo ontwierp hij de Gardens of Remembrance en de High Line in New York en de tuin bij het Vitra Design Museum in Weil am Rhein. In Nederland is hij het meest bekend om de tuin rondom Museum Voorlinden in Wassenaar. De stijl die Piet Oudolf hanteert is onder andere geïnspireerd op tuinarchitect Mien Ruys. Toch zien Oudolfs tuinen er natuurlijker uit, door de meer organische lijnen en het gebruik van siergrassen tussen de vaste planten, die meebewegen met de wind. 

Piet Oudolf gebruikte voor de Vlinderhof bijna honderd vaste planten. Het gebruik van vaste planten was belangrijk voor hem en sluit ook naadloos aan bij de ideeën van de ‘Dutch Wave’, ook wel de ‘New Perennial Movement’ genoemd. Deze beweging ontstond in de jaren ‘70 en was een reactie op de strenge tuinier cultuur die in de jaren daarvoor gebruikelijk was. De belangrijke peilers van de Dutch Wave is dat ze meer met de natuur mee tuinierden, lossere beplanting gebruikten en niet alleen schoonheid zagen in de bloeitijd van een plant, maar ook in de structuur en vorm van de plant zelf. 

Daarom hechtte Oudolf ook veel waarde aan de schoonheid van de planten buiten de bloeitijd. Vooral aan het einde van de zomer, als de planten beginnen af te sterven. De verdorde planten nemen nieuwe vormen aan en ook deze horen bij de schoonheid van de natuur. Ook in de Vlinderhof worden de planten niet meteen weggehaald na de zomer, maar blijven ze het hele jaar staan.

De Vlinderhof is het hele jaar vrij toegankelijk. Bekijk de website voor meer informatie.

Bronnen:

https://vlinderhof.com/

https://oudolf.com/garden/vlinderhof