Deze maand

Deze maand

Jordi Huisman

Iedere maand licht het Van Eesteren Museum een belangrijk thema, persoon of object uit om een inkijkje te geven in onze collectie. In 2024 lichten wij elke maand een vrouwelijke architect uit, omdat het jaarthema Jakoba Mulders Zieslverswanten is.

Jakoba Mulders Zielsverwanten

Elk jaar staat het Van Eesteren Museum in het teken van een jaarthema. Het thema van 2024 is: Jakoba Mulders Zielsverwanten. Binnen dit thema onderzoeken we de rol van vrouwen in de ontwerpwereld waarbij we de schijnwerpers een jaar lang op vrouwelijke architecten, stedenbouwers en designers richten. Cornelis van Eesteren was namelijk niet de enige persoon die belangrijk was in de realisatie van de uitbreidingswijken van Amsterdam. De stem van de vrouwen die hebben bijgedragen aan dit verhaal, is in het verleden grotendeels onderbelicht gebleven en daar wil het museum dit jaar verandering in brengen. Hierbij onderzoekt het museum ook de rol van gender in het ontwerpproces. In de twintigste eeuw hadden voornamelijk mannen de controle over ontwerpprocessen en vrouwelijk gebruik werd veelal werd genegeerd. Met het jaarthema Jakoba Mulders Zielsverwanten wil het Van Eesteren Museum de vrouwelijke onderbelichting corrigeren en bovenal de stap naar het heden maken door aandacht te geven aan vrouwelijke ontwerp professionals in de hedendaagse praktijk.

Collectie
Collectie
Collectie

De museumwoning als onderzoeksplek

Elk jaar nodigt het museum twee ontwerpers, architecten en/of curatoren uit om de collectie van de museumwoning naar de hedendaagse praktijk te halen. Dit doen zij door een object naar keuze te analyseren en interpreteren en een vertaling te maken naar de hedendaagse praktijk.

Mobilen
1
June
2024
De Tuin
1
November
2024