Deze maand

Speel Goed door architecten: 16 Animali van Enzo Mari

Strikt genomen was de Italiaan Enzo Mari (1932-2020) geen architect, maar meer designer, grafisch kunstenaar, dichter, communicatiewetenschapper en kunsttheoreticus. Eigenlijk een echte homo universalis dus. Mari keerde zich in de jaren 70 van de vorige eeuw tegen de massaproductie van meubels en creëerde een boek getiteld Autoprogettazione dat vertelt hoe je meubels van doe-het-zelf-constructies kunt maken. Mari vond dat er al genoeg meubelen op de markt waren en wilde ook niet per se mooie, maar vooral duurzame en betaalbare ontwerpen maken.

Een stuk hout

Zijn ontwerpen voor kinderen werden wereldberoemd. Hier lichten we zijn werk 16 Animali uit, een iconische modernistische houten puzzel ontworpen om zestien verschillende diervormen te maken met slechts één doorlopende zaagsnede, uit één stuk hout.

Educatieve puzzel

Hij ontwikkelde het werk in samenwerking met zijn vrouw Iela die gespecialiseerd was in visuele perceptie en communicatie bij jonge kinderen. Terwijl hij houten speelgoed uit Scandinavië bestudeerde, raakte Mari gefascineerd door het idee een menagerie te maken van dieren die zich onderscheiden door een enkele lijn. Hij streefde ernaar een ontwerp te creëren dat met een minimum aan onderdelen een maximale betekenis zou hebben. Hij putte daarbij inspiratie uit naturalistische vormen en transformeerde deze tot symbolen. De puzzel werd voor het eerst gemaakt in 1957 en werd een van de bekendste voorbeelden van een educatief ontwerp.