Vrouwen van het AUP.

8
March
26
May
2024
,
Jakoba Mulder op kantoor.

De tentoonstelling Vrouwen van het AUP. belicht het werk van vier vrouwelijke architecten die allen voor de Gemeente Amsterdam afdeling Dienst Publieke Werken hebben gewerkt en een bijdrage hebben geleverd aan het Algemeen Uitbreidingsplan in Amsterdam van 1935, ook wel het AUP. genoemd. Tot op heden is het AUP. altijd toegeschreven aan stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren en zijn team van mannelijke architecten. Deze tentoonstelling vertelt echter dat ook toonaangevende vrouwelijke architecten een bijdrage leverden aan deze grootschalige stadsuitbreiding in Amsterdam. 

In de tentoonstelling staan vier vrouwelijke architecten centraal: Jakoba Mulder (1900 - 1988), Koos Pot-Keegstra (1908 - 1997), Anna van Hattem (1924 - 1984) en Manon Beukema Toe Water-Peyrot (1927 - 2014). De tentoonstelling toont divers archiefmateriaal van de vier architecten afkomstig uit het Stadsarchief Amsterdam en Nieuwe Instituut, foto’s, video’s, geluidsfragmenten, tekeningen en objecten. In de tentoonstelling wordt een 1 op 1 fragment van de architecten uitgelicht. In het 1 op 1 fragment ligt een belangrijk architectonisch ontwerp centraal. 

Met de tentoonstelling Vrouwen van het AUP. streeft het Van Eesteren Museum een historische correctie na. Het museum wil het dominante narratief in de architectuur- en stedenbouw- geschiedenis, waarin het mannelijke individu de meeste credits krijgt toegedicht, adresseren, kritiseren én corrigeren. De tentoonstelling richt zich niet uitsluitend op hun bijdrage aan het AUP. maar op hun bredere carrière in Amsterdam.

Curatoren: Jorn Konijn en Rosa van Rumpt

Inhoudelijke adviseurs: Ellen van Kessel en Linda Vlassenrood 

Ruimtelijk ontwerp: Bureau Ira Koers 

Grafisch ontwerp: Vanessa van Dam

Mede mogelijk gemaakt door: Nathalie de Vries (MVRDV) en Marlies Rohmer Architecture & Urbanism.

8 Mar
26 May
2024
Tickets
Ondersteund door
Partners
In deze tentoonstelling
In deze tentoonstelling
In deze tentoonstelling
Koos Pot-Keegstra
Annie van Hattem
Rechts: Manon Peyrot
Jakoba Mulder met Mannen
Ik was 'one of the Boys' - Manon Peyrot
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt.
In deze tentoonstelling
In deze tentoonstelling
In deze tentoonstelling
Cornelis Outshoornstraat, bejaardencentrum Geuzenveld. Architecten: J.W.H.C. Pot en J.F. Pot-Keegstra, Stadsarchief Amsterdam
Sloterparkbad door Manon Peyrot, Stadsarchief Amsterdam
Vogelvluchtperspectief, speelvijver Gibraltarstraat, Amsterdam door Jakoba Mulder, Stadsarchief Amsterdam
Kamer met doorzicht op andere gedeelten van het huis door Annie van Hattem, Stadsarchief Amsterdam