Vrouwen van het AUP #1 Linda Vlassenrood & Ellen van Kessel

11
April
2024
11
April
2024
,
19:30
Sloterparkbad, ontworpen door Manon Peyrot, Stadsarchief Amsterdam

Aan het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam, ook wel het AUP genoemd, werkten vier ambitieuze architecten: Jakoba Mulder, Annie van Hattem, Manon Peyrot en Koos Pot-Keegstra. Hoe ervaarden vier getalenteerde vrouwen het werken aan dit grootse naoorlogse uitbreidingsplan uit 1935? Hoe realiseerden zij hun eigen ambities binnen dit enorme plan? En hoe hielden zij zich staande in een door mannen gedomineerde wereld? 

In dit Van Eesteren Gesprek vertelt architectuurhistoricus Ellen van Kessel over architect Manon Peyrot, haar levensloop, hoe zij zich staande hield bij de Dienst Publieke Werken en haar meest bijzondere ontwerpen, Sloterparkbad. Architectuurhistoricus Linda Vlassenrood vertelt over stedenbouwkundige Jakoba Mulder, haar invloed op de stad Amsterdam, werken in het groen en haar ontwerpen voor kinderen. 

Na afloop van het gesprek kun je de tentoonstelling Vrouwen van het AUP bekijken, waarin de vier architecten worden uitgelicht. 

Vrouwen van het AUP 

De tentoonstelling Vrouwen van het AUP belicht het werk van vier architecten die voor de Gemeente Amsterdam afdeling Dienst Publieke Werken werkten en een bijdrage leverden aan het Algemeen Uitbreidingsplan in Amsterdam (AUP) van 1935. Tot op heden is het AUP altijd toegeschreven aan stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren en een team van mannelijke architecten. Deze tentoonstelling vertelt echter een ander verhaal. 

Luister hier alvast naar de Nieuws BV. 

Natasja Gibbs interviewde Linda Vlassenrood over Jakoba Mulder, het AUP en de tentoonstelling Vrouw van het AUP. 

Tijd 19.30 - 21.00 uur

Toegankelijkheid Bekijk hier de toegankelijkheid van het Van Eesteren Museum.

Voertaal Nederlands

Gratis

11 Apr
11 Apr
19:30
Ondersteund door
No items found.
Partners
No items found.
Lucht & Spel, ingesproken door Abdelkader Benali.

Gerelateerde
programma’s

No items found.