Fietstocht v/d Maand: Heilige Huisjes in Nieuw-West

January
2024

In februari is de fietstocht Heilige Huisjes in Nieuw-West de fietstocht van de Maand! Fiets, onder begeleiding van een gids, met ons mee op zaterdag 10 of zaterdag 17 februari langs kerkgebouwen in Nieuw-West.

De fietstocht Heilige Huisjes in Nieuw-West is de tweede van de nieuwe reeks Wandel-/Fietstocht van de Maand. Wandel, onder begeleiding van een gids, met ons mee op zaterdag 10 of zaterdag 17 februari 2024 langs enkele van de vele kerkgebouwen in Amsterdam Nieuw-West. Ervaar de verschillen tussen de gebouwen en ontdek hun rol voor de buurten; op het gebied van stedenbouw, architectuur, religie en beeldende kunst.

Voor stedenbouwkundige en architect Cornelis van Eesteren was de kerk als bouwvolume een ingrediënt waarmee hij variatie aanbracht in de ‘monotone’, door woningbouw gedomineerde, buurten. Met hun sociaal-culturele rol stimuleerden kerken bovendien de gemeenschapsvorming. Het architectonische gebedshuizenconcept van toen is tegenwoordig een erfgoedkwestie. De vier kerkgebouwen in de fietstocht zijn een gemeentelijk monument. Nieuwe bestemmingen en dreigende afbraak roepen nieuwe vragen en emoties op. Zijn de kerken, door Van Eesteren zo zorgvuldig op zijn plattegrond gerangschikt, nog wel heilig? Wat is de toekomst van kerkgebouwen in Nieuw-West?