9 november 2012 t/m 30 juni 2013

EEN KWESTIE VAN OPVOEDEN
Het idealisme van Stichting Goed Wonen 1946-1968

In aansluiting op de nieuwe Van Eesteren Museumwoning, is in het Van Eesterenmuseum gratis de expositie "Een kwestie van opvoeden" te zien. De expositie toont de ontstaansgeschiedenis en invloed van stichting Goed Wonen. Een verhaal over woninginrichting, idealisme en design voor het volk. Met werk van toonaangevende fotografen uit de jaren '50 en '60 onder wie Jan Versnel, Arjé Plas en Ed Suister. Kom langs tijdens de reguliere openingstijden op vrijdag en zaterdag van 13:00 tot 17:00 uur en de eerste zondag van de maand.

 
Vrouw met ranja in Bruynzeelkeuken, 1958, fotograaf Jan Versnel
| Reclamefoto voor Pastoe, 1958, fotograaf Ed Suister, MAI/Pastoe

In 1946 richt een aantal ontwerpers, fabrikanten, winkeliers en consumenten Stichting Goed Wonen op. Zij vinden dat de inrichting van de meeste woningen 'rommelig, karakterloos en triest' is en willen de kwaliteit van het wonen in Nederland verbeteren. Goed Wonen gaat zich inzetten om betaalbare, verantwoorde woninginrichting en goed vormgegeven meubels te promoten onder brede lagen van de bevolking.

Een sobere stijl zonder tierlantijnen staat de organisatie voor ogen. Eenvoudig, strak en flexibel is het adagio. Dit is niet alleen praktisch, het zou bovendien bijdragen aan een betere samenleving. Dit idealisme heeft zijn wortels in de stroming van het Nieuwe Bouwen die voor de Tweede Wereldoorlog internationaal opkomt en dezelfde stijlopvattingen heeft.

Goed Wonen opent toonzalen, richt modelwoningen in en geeft een tijdschrift uit. De stichting demonstreert wat 'goed' en wat 'fout' is. Zware meubelen en frutsels zijn uit den boze. Woningen dienen ruimtelijk te zijn en makkelijk schoon te houden. Toonaangevende en eigenzinnige fotografen zoals Jan Versnel, Arjé Plas en Ed Suister brengen de interieurs en meubels voor het tijdschrift van Goed Wonen en voor reclamedoeleinden van ontwerpers en fabrikanten in beeld. Idealisme, commercie en artisticiteit gaan hand in hand.

Maar slaan de opvattingen van Goed Wonen ook aan? Dat valt tegen. Goed Wonen moet nog meer inspanningen verrichten om haar boodschap over te brengen aan de bevolking. "Een kwestie van opvoeden" dus. Maar in de loop van de jaren '60 wordt Goed Wonen weggezet als 'te paternalistisch'. Echt verdwenen is de filosofie van Goed Wonen niet. IKEA is bijvoorbeeld een trendsetter geworden die miljoenen mensen weet te bereiken met meubels die licht, strak, praktisch en eigentijds zijn.

De expositie is mede tot stand gekomen door de steun van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en Pastoe.

De expositie is gratis te bekijken tijdens de reguliere openingstijden op vrijdag en zaterdag van 13:00 tot 17:00 uur en de eerste zondag van de maand, ook van 13:00-17:00 uur. En tijdens onze vele activiteiten, zoals het maandelijkse Van Eesterengesprek en educatieprojecten. Het binnenmuseum dient als tentoonstellingsruimte en ontvangstruimte, waar de wandelingen en excursies starten. Ook kan er koffie/thee/chocolade worden gedronken. Voor activiteiten vragen we entree. Meer info >>