Van Eesteren museumwoning in de Freek Oxtraat 27 huis, Amsterdam Nieuw-West

 
Foto links Victorien Koningsberger, foto rechts © Thomas Heere

Niet alleen in de Amsterdamse grachtengordel, ook buiten het centrum zijn museumwoningen te vinden. De Van Eesteren museumwoning in stadsdeel Nieuw-West is geopend toen het gebied precies 60 jaar bestond. In de begintijd was dit naoorlogse woongebied enorm in trek, vanaf de jaren 70 verslechterde het imago echter. Woongebieden als Purmerend en Almere werden populairder, waarna in de jaren 90 in Nieuw-West een grootschalige stedelijke vernieuwing werd ingezet.

Emotionele afstand
Inmiddels is voldoende tijd verstreken om met emotionele afstand terug te kijken naar de naoorlogse woonwijken, en raken ze weer gewild. Het stedenbouwkundige principe met open verkavelingen en bouwblokken heeft haar vernieuwende karakter niet verloren, en is vooral in Slotermeer bijzonder gaaf gebleven. Voor het behoud van dit principe is flink gestreden, met het ‘beschermd stadsgezicht’ als resultaat. Hier is in de Van Eesteren museumwoning te zien en beleven hoe in de jaren 50 in een moderne gezinswoning werd geleefd. Door bezoekers worden herinneringen opgehaald, of verbaasd gereageerd ‘dat grote zwarte bakelieten geval, telefoneerde je daar ook echt mee?’

Jaren 50 zijn 'in'
Design en mode uit de jaren 50 zijn momenteel ‘in’. Ook de gezelligheid van destijds wordt geroemd en nagestreefd. Samen in de huiskamer een bordspel spelen of naar de radio luisteren. We gaan hier bewust naar op zoek en noemen het mindful, toen was geluk heel gewoon. Uiteraard gaat dit geromantiseerde beeld voorbij aan praktischer zaken: de kolenkachel verwarmde alleen de woonkamer, de reden dat het gezin ’s winters beperkt was tot deze ruimte.

Samen delen
Gezamelijkheid, hergebruik en delen, het is een duidelijke tendens. De totstandkoming van de museumwoning is er een voorbeeld van. Samen met de Alliantie is de woning in oude staat teruggebracht. Samen met buurtbewoners en andere geïnteresseerden is het interieur tot stand gekomen. Zij waren blij hun dierbare spullen een nieuw leven te kunnn schenken. Samen met vrijwilligers zijn de spullen opgekalefaterd, is de woning schoongemaakt en ingericht. Met als resultaat een museumwoning van ons allen. En ook van u, bij een volgend bezoek!

Beleef de Van Eesteren museumwoning - elke vrijdag, zaterdag en 1e zondag van de maand
Tijd
: 13.30 u. vertrek met gids een bezoek aan museumwoning + buurtwandeling (max. 10 deelnemers, duur 1,5 uur)
Kosten
: €7,50 incl. koffie/thee (gelieve te betalen met pin)
Individueel bezoek Museumwoning: elke vrijdag van 15.00-17.00 u.
Kosten individueel bezoek
: €5,00 (te voldoen in museum, gelieve te betalen met pin) 
Korting
: €2,00 op geldende prijzen met CJP/Stadspas/65+  

'Er is eens', boekje over de museumwoning

Voor maar 4 euro verkrijgbaar in het museum. Mooi uitgevoerd fullcolour boekje van 52 pagina met veel foto's over het ontstaan van de Van Eesteren museumwoning. Een absolute musthave voor de liefhebber van de jaren 50 en het Van Eesterenmuseum. In 'Er is eens' lees je alles over de ontstaansgeschiedenis van de museumwoning, over de betrokkenheid van veel partijen en over de buurtbewoners en andere geïnteresseerden die gezamenlijk de inrichting van de woning bijeen brachten. Het boekje kopen of bestellen? Hier meer informatie.

Gezocht: de laatste spullen voor de inrichting van de Van Eesteren museumwoning

De inrichting van de Van Eesteren Museumwoning aan de Freek Oxstraat in Amsterdam Slotermeer komt tot stand met giften van bedrijven, maar vooral van particulieren. Na een oproep van het Van Eesterenmuseum hebben mensen in 2012 met vol enthousiasme meubels en huisraad gebracht. Tijdens de eerste inzameldag van de zomer kregen we zelfs vanuit Gorssel bureaulampjes en Tomadoboekenrekken met studeerplank waar de gulle gevers vroeger hun huiswerk aan hadden gemaakt. De tweede inzameldag was zo'n succes dat er een aaneengesloten stroom mensen langs is geweest. Veel verhalen en spullen, leuke contacten en we hebben ook erg gelachen. Bijzonder te ervaren hoe graag mensen hun steentje bij hebben willen dragen aan de museumwoning.Ook tussentijds hebben we veel binnen gekregen, en we zijn ook in 2013 nog specifiek op zoek naar enkele spullen. Zie hier de verlanglijst voor de laatste zaken voor de museumwoning.
Beeldverslag eerste verzamelmiddag | Beeldverslag tweede verzamelmiddag